ЧАСТКОВА МЕТОДИКА ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ З ВОГНЕВОЇ ПІДГОТОВКИ У ГРОМАДЯН УКРАЇНИ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ ЗА ПРОГРАМОЮ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ЗАПАСУ - Георгадзе , О.А.; Петров , В.А. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2024)
Повномасштабна збройна агресія Російської Федерації проти України та потреба сил безпеки та оборони України у якісно підготовлених офіцерських кадрах підтвердила необхідність впровадження нових підходів до формування структури і змісту військової підготовки громадян України, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу. Зазначене вимагає обґрунтованого підходу до питань удосконалення їх підготовки, що не можливо без використання відповідного науково-методичного апарату з оцінювання рівня їх компетентностей з вогневої підготовки. На основі наявного науково-методичного апарату з оцінювання ефективності підготовки та досвіду проведення вогневої підготовки на кафедрах військової підготовки у вищих військових навчальних закладах (військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти), у статті викладено часткову методику оцінювання рівня компетентностей з вогневої підготовки у громадян України, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу, яку побудовано на основі розрахунку багатокритеріальної безрозмірної оцінки, що дає змогу не тільки оцінити їх результати з вогневої підготовки, але й врахувати їх фізичну і психологічну підготовленість, що суттєво впливають на вміле і ефективне застосування ними штатної зброї. До показників, які здійснюють безпосередній вплив на рівень компетентностей з вогневої підготовки у громадян України, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу віднесено: рівень навченості з вогневої підготовки, рівень фізичної підготовленості, рівень психологічної підготовленості. Оцінка рівня навченості з вогневої підготовки розраховується за залежністю, яка враховує рівень знань, умінь та навичок громадян України, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу з модуля “Стрілецька зброя та вогнева підготовка”. Оцінка рівня фізичної підготовленості громадян України, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу визначається за результатами практичного виконання ними фізичних вправ відповідно до нормативів, установлених інструкцією з фізичної підготовки в системі Міністерства оборони України. Оцінка рівня психологічної підготовленості громадян України, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу розраховується за залежністю, яка враховує їх психологічну стійкість та готовність. Зазначена часткова методика дозволяє провести кількісну оцінку рівня компетентностей з вогневої підготовки у громадян України, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу, а також виявити проблемні питання у ході її організації та проведення, що зумовлює необхідність розроблення рекомендацій з удосконалення вогневої підготовки. Результати проведеного дослідження можуть бути використані під час оцінювання рівня компетентностей з вогневої підготовки у громадян України, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу, а також у ході подальших досліджень з даного напряму у наукових установах.