МОДЕЛЬ БЕЗВІДМОВНОСТІ СКЛАДНОГО ТЕХНІЧНОГО ОБ’ЄКТУ, ЩО НЕВІДНОВЛЮВАЄТЬСЯ, ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ - Ленков S.V.; Сєлюков O.V.; Банзак G.V.; Лещенко O.I. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2024)
Технічне обслуговування (ТО) є необхідною складовою процесу експлуатації складного технічного об’єкта військової техніки, призначеного для тривалої експлуатації в умовах воєнного часу та важких умов експлуатації. Обсяг, зміст та терміни проведення ТО повинні повністю визначатися надійними властивостями об’єкта, умовами та режимами його застосування. Ефективне виконання будь-якої операції ТО можливе лише в тому випадку, якщо в конструкції об’єкта передбачені спеціально призначені для цього засоби (для вимірювання визначальних параметрів) та забезпечені доступність та зручність виконання операції. Складні технічні об’єкти у суспільстві мають виключно важливе значення. Такі об’єкти належать до класу об’єктів, що відновлюються тривалого багаторазового застосування. Вони, як правило, є дорогими та потребують значних витрат на їх експлуатацію. Для забезпечення необхідного рівня безвідмовності в процесі їх експлуатації зазвичай проводиться технічне обслуговування (ТО), суть якого полягає у своєчасній запобіжній заміні елементів, що знаходяться в стані перед відмовою, що дуже важливо для об’єктів військової техніки. Характерною особливістю складних технічних об’єктів спеціального призначення (військової техніки) є наявність у їхньому складі великої кількості (десятки, сотні тисяч) різнотипних комплектуючих елементів, що мають різний рівень надійності, різні закономірності процесів їхнього зносу та старіння. Ця особливість потребує більш тонкого підходу до організації та планування ТО у процесі експлуатації (військової техніки). Наведені твердження цілком обґрунтовують висновок необхідність визначення основних характеристик системи ТО на ранніх стадіях його проектування, коли ще є можливість внесення змін у конструкцію об’єкта. У цій роботі розробляється модель складного технічного об’єкта військової техніки, що не відновлюється. Також у роботі підтверджується загальне міркування у тому, що отримані дані повністю підтверджують висунуте припущення у тому, що стратегія ТО, яке відновлюється, є кращою у разі недостовірної (неточної) інформації про показники надійності елементів об’єкта військової техніки.