ВПЛИВ ПОЛЯРНОГО ТА ЕКВАТОРІАЛЬНОГО ДЕМПФУЮЧИХ МОМЕНТІВ СНАРЯДА НА ДАЛЬНІСТЬ ЙОГО ПОЛЬОТУ - Бондаренко , С.В.; Сергєєв , О.С.; Косовцов , А.Ю. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2024)
Актуальним та важливим питанням при розрахунках траєкторій польоту снарядів є визначення і представлення екваторіального та полярного демпфуючих моментів в системі диференціальних рівнянь просторового руху снарядів. Показано, що демпфуючі моменти визначаються формою і орієнтацією снаряда, характером обтікання, типом прикордонного шару і його взаємодією з ударними хвилями, швидкістю, висотою польоту снаряда та його кутом нутації. Для оцінки впливу аеродинамічних коефіцієнтів екваторіального та полярного демпфуючих моментів (їх аеродинамічних коефіцієнтів) на дальність польоту снаряда використаний метод різниць, який полягає в розв’язанні системи диференціальних рівнянь просторового руху снаряда так, щоб змінюючи значення аеродинамічного коефіцієнту, отримувати зміну величини дальності польоту. Проведене чисельне моделювання залежностей дальності польоту 155-мм уламково-фугасного снаряда Assegai M2000 від зміни величини аеродинамічних коефіцієнтів екваторіального та полярного демпфуючих моментів на 1%. Показано, що аеродинамічний коефіцієнт полярного демпфуючого моменту створює найбільші похибки в дальності на максимальному та мінімальному зарядах, а саме на максимальному заряді похибка досягає 0.012%D, на мінімальному заряді – 0.01%D, вплив на проміжних зарядах проявляється значно в меншій формі, та не перевищує значення – 0.005%D. Найбільша похибка в дальності польоту снаряда від аеродинамічного коефіцієнту екваторіального демпфуючого моменту спостерігається на максимальному заряді, відхилення досягає 0.07%D, майменша похибка на мінімальному заряді – 0.0001%D. Отримані результати надають можливість оцінити потрібну точність визначення аеродинамічних коефіцієнтів екваторіального та полярного демпфуючих моментів за різних умов стрільби артилерійських систем.