АНАЛІЗ ВПЛИВУ ПОЛІФУНКЦІОНАЛЬНОГО МОДИФІКАТОРА НА ВОДОСТІЙКІСТЬ КОМПОЗИЦІЙНОГО ГІПСОВОГО В’ЯЖУЧОГО - Ліннік , Д.С.; Кушнарьова , Г.О.; Рабоча , Т.В.; Фролов , О.С. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2024)
статті висвітлюється питання підвищення водостійкості композиційного гіпсового в’яжучого на основі аналізу натурного експерименту. Для розв’язання задачі у роботі було застосовано 24-х точковий план у вигляді "трикутників на кубі" експериментально-статистичної моделі впливу на властивості композиційного гіпсового в’яжучогодобавок різного виду і призначення з урахуванням взаємодій між ними розрахованний в програмі COMPEX. Універсальним методом підвищення водостійкості гіпсових матеріалів є зменшення їхньої пористості. З цією метою у гіпсове в’яжуче вводять невеликі кількості полімерних або пластифікуючих добавок для збільшення їхньої щільності. Способом підвищення водостійкості є додавання до 10-40 % мінеральних компонентів, які завдяки своїм в’яжучим властивостям тверднуть у водостійкий каменеподібний матеріал. На першому етапі досліду проведено аналіз зміни водостійкості за величиною коефіцієнта розм’якшення Кр під впливом мікропуццоланових добавок, мікроармуючої добавки-модифікатора і суперпластифікатора Sika. Діапазон варіювання всіх добавок встановлено планом експерименту. На наступному етапі дослідження проаналізовано можливість подальшого підвищення водостійкості за рахунок об’ємних і поверхневих гідрофобізаторів. Для оцінки впливу гідрофобізуючих ґрунтувань на властивості поверхні зразків із гіпсового в’яжучого проводится вимірювання крайового кута змочування методом лежачої краплі (sitting drop method). Показано, що комплексна модифікація композиційного гіпсового в’яжучого мікроармувальною, полімінеральними мікропуццолановими добавками-наповнювачами та суперпластифікатором Sika в оптимальних співвідношеннях дають змогу одержати композиційне гіпсове в’яжуче з коефіцієнтом розм’якшення 0,9. Об’ємна гідрофобізація забезпечує додаткове підвищення міцності під час стискування та водостійкості.