РОЗРОБКА МОДЕЛІ БЕЗВІДМОВНОСТІ СКЛАДНОГО ТЕХНІЧНОГО ОБ’ЄКТУ - Назаренко A.A.; Банзак G.V.; Лєнков S.V.; Селюков O.V. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2025)
Складні технічні об’єкти сьогодні у суспільстві мають виключно важливе значення. Йдеться насамперед про різні радіоелектронні комплекси військового та спеціального призначення, радіолокаційні станції, автоматизовані системи управління (повітряним рухом, об’єктами енергетики тощо). Від рівня безвідмовності таких об’єктів залежить обороноздатність держави, економічна безпека, життя сотень та тисяч людей. Такі об’єкти належать до класу об’єктів, що відновлюються, тривалого багаторазового застосування. Вони, як правило, є дорогими та потребують значних витрат на їх експлуатацію. Для забезпечення необхідного рівня безвідмовності в процесі їх експлуатації зазвичай проводиться технічне обслуговування (ТО), суть якого полягає у своєчасній запобіжній заміні елементів, що знаходяться в стані перед відмовою. Характерною особливістю складних технічних об’єктів спеціального призначення є наявність у їхньому складі великої кількості (десятки, сотні тисяч) різнотипних комплектуючих елементів, що мають різний рівень надійності, різні закономірності процесів їхнього зносу та старіння. Ця особливість вимагає більш тонкого підходу до організації та планування ТО у процесі їх експлуатації. Як модель відмов для всіх елементів та об’єкта загалом використовується DN-розподіл. DN-розподіл вважається адекватною моделлю поступових відмов як виробів електронної техніки, так різних механічних вузлів і елементів. Важливим достоїнством DN-розподілу також є те, що його вид зберігається при перетвореннях надійності системи. Саме ця особливість DN-розподілу дозволила застосувати його до системи, що має ієрархічну структуру. Модель безвідмовності (МБ) дозволяє отримувати оцінки показників безвідмовності (ПБ) окремих конструктивних елементів та об’єкта загалом за інформацією про ПБ елементів нижнього конструктивного рівня. У МБ представляється ієрархічна конструктивна структура об’єкта. Конструктивні елементи деякого u-го конструктивного рівня є послідовним (у сенсі надійності) з’єднанням елементів, що входять до нього (u+1)-го рівня. Окремі конструктивні елементи можуть бути резервованою групою (паралельне з’єднання) однотипних елементів.