ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ СТРІЛЕЦЬКОЇ ЗБРОЇ БЛИЖНЬОГО БОЮ КЛАСУ PDW (PERSONAL DEFENSEWEAPON) - Яковенко , В.В.; Носик , І.В. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2025)
У статті проведено оцінювання основних бойових властивостей стрілецької зброї класу PDW (Рersonal Defense Weapon) (Далі – зброя класу PDW), ймовірність ураження цілей на коротких та середніх дистанціях, оцінювання ефективності виконання специфічних вогневих завдань. Бойове застосування зброї класу PDW особливо виправдане у ситуаціях, коли потрібно вести бойові дії в урбанізованій місцевості в умовах міста (захоплення та зачистка приміщень) при цьому, мінімізуючи ризики попадання під вогонь зброї цивільного населення або під час боїв на об’єктах інфраструктури у вигляді заводських комунікацій, атомних станцій або боїв у терміналах аеропортів. Однією з нагальних проблем, яка постає на сьогодні – це недостатня кількість сучасних зразків зброї класу PDW в арсеналі Збройних Сил України. Для прикладу відмітимо, що в країнах НАТО та інших західних державах активно впроваджується сучасна зброя класу PDW така, як: FN P90 (Бельгія) або HK MP7 (ФРН) [1]. Ця модель відрізняється компактністю, високою вогневою потужністю та здатністю пробивати деякі сучасні індивідуальні засоби захисту завдяки використанню спеціальних високошвидкісних боєприпасів малого калібру. В свою чергу, російська федерація широко використовує зовсім інший підхід у вигляді застосування укорочених варіантів автоматів типу АКС-74У різних модифікацій, так званої усім відомої платформи АК. Оцінювання основних бойових властивостей може бути використане для оцінки вражаючої дії кулі на живу силу противника, як одиночними пострілами так і веденням вогню чергою на коротких, ближніх та середніх дистанціях, необхідно враховувати метеорологічні та балістичні умови, забезпечити більш точне ураження цілей під час виконання бойових завдань за рахунок компактності зброї та пробивної здатності кулі у близькому бою чи для самозахисту стрільця в умовах обмеженого простору.