МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ПІДГОТОВКИ СТРІЛЬЦЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ СТРІЛЕЦЬКОЇ ЗБРОЇ В УРБАНІЗОВАНИХ СЕРЕДОВИЩАХ - Попов , С.А.; Лєнков , С.В.; Коновалюк , М.Д. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2025)
Стаття присвячена розробці методичних засад підготовки стрільців та ефективного використання стрілецької зброї в урбанізованих середовищах, де бойові дії характеризуються обмеженим простором, високою динамікою та складною просторовою конфігурацією. Дослідження ґрунтується на аналізі сучасного бойового досвіду, отриманого в урбанізованих театрах воєнних дій, та експериментальних випробуваннях на спеціалізованих полігонах і в середовищах віртуальної та доповненої реальності. Використовувалися методи структурного, імітаційного та ситуаційного моделювання для відтворення реальних умов міського бою, включаючи стрільбу в обмеженому просторі, з нестандартних положень та за наявності перешкод. У результаті дослідження встановлено, що ефективність стрілецької зброї в урбанізованих умовах визначається її точністю, пробивною здатністю, ергономічністю та адаптивністю до швидкоплинних бойових ситуацій, що підтверджено випробуваннями компактних штурмових гвинтівок і пістолетів-кулеметів. Наукова новизна полягає в обґрунтуванні методики оцінки, яка інтегрує аналіз балістичних характеристик, рикошетної безпеки, акустичної непомітності та психологічної готовності стрільця. Запропоновано нові підходи до моделювання бойових сценаріїв, що враховують багаторівневу структуру міських просторів і стрес-фактори. Отримані результати формують чіткі рекомендації щодо вибору оптимальних зразків зброї для підрозділів, що діють у міських умовах. Подальші дослідження спрямовані на вдосконалення віртуальних тренажерних комплексів із застосуванням біометричних сенсорів для оцінки психофізіологічного стану стрільця в реальних бойових умовах. Можливим напрямком є і розробка універсальних стандартів випробувань модульних систем озброєння для забезпечення їхньої ефективності в динамічних урбанізованих середовищах.