СТУПЕНЕВЕ РЕГУЛЮВАННЯ В СТАБІЛІЗАТОРАХ ЗМІННОЇ НАПРУГИ - Гунченко, Ю.О.; Ємельянов, П.С.; Дзенкевич, О.В. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2016)
У статті розглянуті способи побудови виконавчих органів для регулювання змінної напруги, засновані на використанні трансформаторів, з секціонуванням первинної або вторинної обмоток, або автотрансформаторів. Ступеневе регулювання в стабілізаторах, дозволяє забезпечувати підтримку вихідної напруги з певною точність, принцип якого заснований на використанні виконавчого органу, який характеризується великою кількістю обмоток, виводів і ключів, при цьому схеми виконуючих органів різноманітні, і в залежності від вимог можливо використовувати різні схеми і їх комбінації. Розглянуті способи секціонування обмоток і їх принцип роботи, а також типи існуючих стабілізаторів, в яких застосовується ступеневе регулювання, їх переваги та недоліки.