РОЗРОБКА МОДЕЛЕЙ НАДІЙНОСТІ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ТЕХНОЛОГІЇ ТИПУ «КЛІЄНТ-СЕРВЕР» - Селюков, О.В.; Огнєвий, О.В.; Осипа, В.О.; Бабій, І.М. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2017)
У статті проведено аналіз моделей надійності програмного забезпечення (ПЗ). Найбільш відомих моделей надійності ПЗ сьогодні існує близько десятка, тому в цій роботі вони згруповані за ознаками. Розглянуто комп’ютерні системи з централізованою архітектурою додатків файл-сервер та клієнт-сервер. Особливу увагу приділено клієнт-серверній архітектурі. Існують різні класифікації, але однією з найпоширеніших є використання чотирьох моделей технології «Клієнт-сервер»: модель файлового серверу (File Server - FS), модель віддаленого доступу до даних (Remote Data Access - RDA), модель сервера БД (Data Base Server - DBS), модель сервера додатків (Application Server - AS) . З метою оцінки надійності для систем типу “клієнт-сервер” на етапі тестування визначено такі важливі характеристики функціонування програмного комплексу, як: розрахунок поточного часу напрацювання повністю, розрахунок середнього часу напрацювання повністю за весь час моделювання роботи системи, розрахунок імовірності відмови ПЗ за одиницю часу, розрахунок коефіцієнта готовності.