МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ MS PROJECT В УПРАВЛІННІ ПРОЕКТАМИ РОЗРОБКИ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Длугунович, Н.А. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2018)
У статті визначені особливості проектів розробки програмного забезпечення. До них відносяться - велика кількість змін, що виникають по ходу проекту; суттєві часові обмеження як наслідок швидкої зміни технологій ; обмежена кількість матеріальних ресурсів у порівнянні з іншими видами проектів; суттєва залежність успіху завершення проекту від кадрового забезпечення проекту та висока ступінь ризику. Проведений аналіз карти процесів управління стандарту ANSI PMI PMBOOK на предмет визначення пріоритетних процесів та областей знань для використання інструментів MS Project при управлінні проектами розробки програмного забезпечення. Було визначено, що на такі процеси як ініціація, виконання та завершення, а також на такі області знань як управління якістю проекту, управління комунікаціями проекту, управління закупівлями проекту та управління зацікавленими сторонами проекту, влив використання інструментів MS Project не є визначальним. На базі цього сформована таблиця найбільш пріоритетних сфер застосування інструментів MS Project при управлінні проектами розробки програмного забезпечення. В таблиці представлені конкретні інструменти MS Project у відповідності до областей знань управління проектом, де вони будуть мати визначальний вплив. Це стосується таких областей як управління інтеграцією проекту, управління змістом проекту, управління термінами проекту, управління вартістю проекту, управління персоналом проекту, управління ризиками проекту. Надані практичні рекомендації при використанні інструментів MS Project в управлінні проектами розробки програмного забезпечення. Рекомендації стосуються складання плану, балансування плану та отримання документації по проекту. Отримані результати мають найбільшу практичну цінність для невеликих ІТ-компаній, що займаються аутсорсинговою розробкою програмного забезпечення.