ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ РАДІОЕЛЕКТРОННОЇ ТЕХНІКИ НА ОСНОВІ РЕЗУЛЬТАТІВ ФОРСОВАНИХ ВИПРОБУВАНЬ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДІВ ФІЗИЧНОГО ДІАГНОСТУВАННЯ - Глухов, С.І. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2019)
Прогнозування технічного стану радіоелектронної техніки (РЕТ) є однією з актуальних проблем складних систем, яка особливо загострюється в скрутних економічних умовах України. Особливим постає проблема індивідуального прогнозу працездатності та ресурсу зразків РЕТ, які в своєму складі містять величезну кількість цифрових радіоелектронних компонентів, на основі результатів діагностування під час експлуатації. Для забезпечення безпеки громадян в умовах експлуатації сучасних об’єктів критичної інфраструктури, вихід яких зі строю може мати катастрофічні наслідки, використовується резервування великої кратності, що призводить до значних витрат з боку держави. Функціональне діагностування, яке широко застосовується сьогодні для визначення технічного стану цифрових пристроїв блоків РЕТ, не дозволяє визначати реальний стан радіоелектронних компонентів, що і призводить до раптових відмов. Фізичне діагностування, на відміну від функціонального, дозволяє визначити значення діагностичного параметру, що при наявності його залежності від часу дозволить з достатньою точністю проводити прогнозування остаточного ресурсу. У рамках проведення досліджень на надійність різних груп радіоелектронних компонентів були проведені форсовані випробування, в результаті яких були отримані наближені залежності значень діагностичних параметрів від часу, які мають криволінійний характер, що показує деградаційні процеси у напівпровіднику. Комплексне використання методів фізичного діагностування та результатів форсованих випробувань радіоелектронних компонентів дозволить заздалегідь визначати елементи з критичними характеристиками, а також здійснювати прогнозування технічного стану як одну з функцій технічної діагностики. Зменшення кількості раптових відмов цифрових пристроїв призведе до збільшення коефіцієнту готовності зразків РЕТ як основної характеристики надійності. Впровадження зазначених результатів пропонується при побудові нової автоматизованої системи технічного діагностування РЕТ, робота якої, крім вирішення питань технічної діагностики, дозволить зменшити кратність резервування об’єктів критичної інфраструктури, що призведе до заощадження коштів держави.