ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НА ПЛАТФОРМІ ARCGIS ДЛЯ МОНІТОРИНГУ ЗОН КОНФЛІКТУ - Федченко , О.П.; Федорієнко , В.А.; Лаврінчук , О.В. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2022)
У роботі розглянуто особливості використання спеціального програмного забезпечення на платформі ArcGIS для всіх рівнів місій ООН, як геопросторової платформи моніторингу зон конфлікту та планування потенційного курсу дій. На місії ООН покладається обов’язок щодо запобігання насильству, (у більшості, спрямованого проти цивільного населення), а не лише для реагування там, де воно триває. Для визначення ступеню напруженості в такій зоні, міжнародні миротворчі організації використовують різноманітні способи отримання інформації задіявши різні сили та засоби для подальшого аналізу та прийняття відповідного рішення. Моніторинг зони воєнного конфлікту є інструментальним заходом та включає цикл інформації, що складається з таких ланок, як збір даних, їх обробка, аналіз інформації, підтримка прийняття рішень тощо. Сьогодні цикл інформації є важливим для усвідомлення стану конфлікту та прийняття рішення про необхідні дії з боку керівництва місії. Він неодмінно стосується технологічного прогресу та інформаційних технологій, зокрема. Відповідно, вплив якості моніторингу може мати тактичне, оперативне та стратегічне значення. Питання дослідження існуючих систем моніторингу зон воєнних конфліктів в місіях ООН потребують більш детальної уваги. А визначення шляхів удосконалення таких систем на основі сучасних програмно-технічних рішень на всіх рівнях управління з урахуванням практичного досвіду формулює проблемне завдання та підкреслює його актуальність.