СТРУКТУРА ДАНИХ ДЛЯ ПРЕДСТАВЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ХВИЛЬОВУ ПОВЕРХНЮ НАВКОЛО СУДНА - Гайша, О.О; Гайша, О.О. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2016)
У статті ведеться розробка способу отримання, збереження та обробки інформації про хвильову поверхню моря навколо судна у штормових умовах (дана інформація є важливою для ефективної роботи системи управління заспокоювача хитавиці оригінальної конструкції, що розробляється). Пропонується вести дискретне знімання інформації про висоту хвильової поверхні у точках, що накладаються на спіраль Архімеда або іншу криву, що має кругову симетрію. Висоту хвильової поверхні у проміжних точках можна визначати за допомогою білінійної інтерполяції. Наводяться отримані формули білінійної інтерполяції у циліндричній системі координат. Фізично зберігати висоту хвильової поверхні у виділених точках пропонується у звичайному одномірному масиві і наведено спосіб встановлення відповідності між номером елемента масиву та точкою хвильової картини.