ОБГРУНТУВАННЯ ПОКАЗНИКІВ ВІДМОВОСТІЙКОСТІ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЦЕНТРУ ОПЕРАТИВНОГО КЕРІВНИЦТВА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Кацалап, В.О.; Омельянчук, А.В.; Сивак, О.В. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2023)
Сучасні підходи до обґрунтування показників відмовостійкості автоматизованої системи управління центру оперативного керівництва Збройних Сил України базуються на тому, що будь-який процес накопичення, збирання та зберігання інформації має незмінно циклічний характер. Ця його сутність обумовлює потребу обґрунтування показників, які дозволяють резервувати дані в автоматизованій системі управління. До таких показників відмовостійкості автоматизованої системи управління центру оперативного керівництва відносяться: цільова точка відновлення – RPO; цільовий час відновлення RTO; безперервності ІТ-сервісів. Наведені показники визначають ефективність інформаційного забезпечення автоматизованої системи управління, що полягає у забезпеченні керівництва своєчасною та достовірною інформацією. Зазначене є особливо актуальним в умовах повномасштабної збройної агресії РФ проти України та потребує удосконалення підходів щодо забезпечення відмостійкості автоматизованої системи управління центру оперативного керівництва Збройних Сил України. Розроблена у статті модель загроз безперервності надання ІТ-сервісів дозволяє порівняти класи загроз із частотою їх появи та типовими засобами захисту. На їх основі можливо порівнювати відповідні показники регламентного відновлення відносяться, зокрема резервне копіювання та архівування даних на віддаленому сервері (Crossite backup). Крім того, в роботі розглянуті підходи, що базуються на застосуванні фінансових показників ефективності процесів автоматизації (Total cost of ownership), які дозволяють оцінити сукупні витрати на інформаційні технології (обладнання, інструментальні засоби, процеси супроводу інформаційних систем.