ІНТЕГРАЛЬНА ІНФОРМАЦІЙНО-ОБЧИСЛЮВАЛЬНА СИСТЕМА, ЩО ЗАБЕЗПЕЧУЄ ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ЗА СТАНОМ СИЛОВИХ ГАЗОТУРБІННИХ УСТАНОВОК - Бєльська , О.А.; Черних , Ю.О. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2024)
Ефективність стратегії технічного обслуговування, яка застосовується, безпосередньо залежить від повноцінності наявної інформації про реальний технічний стан об'єкта в процесі експлуатації. Поточний стан динамічного об’єкта, визначений за технічного діагностування кожного конкретного об’єкта технічного обслуговування, має обумовлювати перелік і обсяги відповідних профілактичних та відновлювальних робіт. Застосовуються наступні три різновиди організації технічного обслуговування динамічних об’єктів за станом: з контролем рівня надійності об'єкту експлуатації; з контролем параметрів об'єкту експлуатації; гібридний. Оскільки, силові установки як об'єкт експлуатації відзначаються високою функціональною значимістю, при цьому мають недостатній ступінь резервування та невисокий рівень експлуатаційної технологічності, доцільним виявляється застосування стратегії технічного обслуговування за станом з контролем параметрів, що передбачає неперервний, або періодичний контроль визначальних параметрів, або параметрів, за якими оцінюється фактичний поточний технічний стан кожного окремого об'єкта експлуатації. Наведено загальні принципи, на основі яких може бути побудована інтегральна інформаційно-обчислювальна системи обробки параметрів, яка є головним елементом автоматизованої системи керування технічним станом газотурбінної установки. Синтезована адаптивна система динамічного контролю параметрів, що характеризують поточний технічний стан силової установки. Контур керування технічним станом об'єкта замкнений від’ємним зворотним зв'язком, що дає можливість застосування стратегії технічного обслуговування за станом з контролем параметрів. Система автоматичного керування, що використовує принцип зворотного зв'язку, будується традиційно на лінійній динамічній моделі об'єкта керування, використовується сукупність лінійних диференціальних та алгебраїчних рівнянь, що пов’язують між собою відхилення функціональних параметрів від їх номінальних значень, приведені до безрозмірної форми.