ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА СИСТЕМА АНАЛІЗУ РОЗТАШУВАННЯ МІН - Михайленко , В.С.; Гвоздева , І.М.; Гунченко , Ю.О.; Коренкова , Г.В.; Шевченко , Т.І. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2024)
У статті розглядається проблема виявлення та аналізу розташування мін на території мінних полів. Запропоновано інтелектуальну систему, яка спрямована на підвищення безпеки під час розмінування. Для аналізу мінного поля розглядається нова інтелектуальна інформаційно-вимірювальна система. Ця система базується на використанні георадарів (БПЛА з датчиками), які забезпечують постійний моніторинг навколишнього простору. Аналіз поверхні відбувається за виміром електромагнітних хвиль високої роздільної здатності та інфрочервоного випромінювання. Розпізнавання мін відбувається за допомогою інтелектуальних методів. Під час розробки інтелектуальної системи велика увага приділяється підвищенню точності виявлення мін та інших загроз. Для досягнення цієї мети використовується машинне навчання. Це дозволяє оперативно виявляти міни та інші загрози, пов'язані з мінно-вибуховими пристроями. Основна увага приділяється розробці алгоритмів обробки та аналізу даних, отриманих від датчиків. Обробка інформації з георадарів дозволяє операторам оперативно приймати рішення щодо маршрутів руху та заходів безпеки. Завдяки використанню георадарів та аналізу даних, отриманих від них, можливо збільшити швидкість та точність розмінування, знизити ризик вибухів та оптимізувати використання ресурсів саперних підрозділів. Висвітлено також питання інтеграції даної системи з існуючими інформаційними системами та можливістю подальшого їх розвитку. Запропонована система дозволяє зменшити час на розмінування, що критично важливо в умовах активних бойових дій. Впровадження цієї технології сприятиме збереженню життів військових та цивільних осіб, що знаходяться в зоні конфлікту. Ця система може стати важливим кроком у забезпеченні безпеки військових підрозділів та допоможе покращити їхню боєздатність у сучасних умовах збройного конфлікту.