МЕТОД БАГАТОСТОРОННІХ ОБЧИСЛЕНЬ КЕРУВАННЯ КРИПТОАКТИВАМИ НА ОСНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ MULTI-PARTY COMPUTATION - Джулій , В.М.; Філюк , Є.В. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2024)
Розглянута задача побудови ефективного та безпечного криптовалютного гаманця на основі технології багатосторонніх обчислень, який може забезпечити надійне та захищене використання в різних галузях, що працюють з криптовалютами. Сучасні алгоритми багатосторонніх обчислень, такі як Дженнаро та Голдфедера, Лінделли, Доернера, пропонують значні переваги у захисті даних, але вони мають певні обмеження. Основними з них є недостатня ефективність у кількості раундів підпису та відсутність підтримки холодного зберігання. Це підкреслює необхідність подальших досліджень і розробок у сфері технології Multi-Party Computation для досягнення більш високого рівня операційної ефективності та гнучкості. Метод забезпечення конфіденційності та безпеки криптоактивів на сонові технології багатосторонніх обчислень для Ethereum мережі полягає в: забезпеченні високого рівня безпеки для збереження приватних ключів та процесу підписання транзакції, використовуючи передові методи криптографічного захисту; гарантуванні конфіденційності та приватності користувачів, захищаючи їх особисту інформацію від несанкціонованого доступу або витоку даних; використанні передових технологій, включаючи технологію Multi-Party Computation, для підвищення рівня безпеки та приватності зберігання активів. На основі проведеного дослідження та аналізу характеристик стандартів протоколів багатосторонніх обчислень запропонований протокол, який враховує наявні покращення та недоліки попередніх протоколів. Для покращення безпеки, у протоколі впроваджено принцип інтервального оновлення спільного секрету. Система керування криптоактивами на основі багатосторонніх обчислень включає кілька важливих етапів: вибір хмарних провайдерів, створення та налаштування інстансів, контейнеризація додатків, налаштування захищеного зв’язку та маршрутизації. Система надає можливість надійного зберігання криптоактивів, зокрема приватних ключів до гаманців Ethereum мережі, з використанням технології Multi-Party Computation, яка може бути використана у різних криптопроектах для безпечного переказу криптоактивів. Архітектура системи передбачає взаємодію основних компонентів для забезпечення надійної та безпечної роботи. Запропоновано схему встановлення безпечного з’єднання вузлів та описано модель локального сховища, яке забезпечує безпечне зберігання часток ключів, підписів та системних логів.