АНАЛІЗ ВПЛИВУ ОСКОЛКОВИХ ПОЛІВ РАДІАЛЬНО-ОСЬОВИХ ОСКОЛКОВО-ФУГАСНИХ СНАРЯДІВ НА ЖИВУ СИЛУ ПРОТИВНИКА - Яковенко , В.В.; Іванцов , В.П.; Макаліш , О.В. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2025)
З урахування досвіду російсько-Української війни спостерігається тенденція браку засобів ураження живої сили противника, яка у свою чергу є достатньо захищеною. Для ураження малих груп противника широкого застосування набули безпілотні системи які є досить мобільними, точними та легкими у використані, здатні переносити широкий спектр засобів ураження в залежності від характеру цілі. Проте при більш широкомасштабних і масивних наступальних діях противник активно застосовує засоби радіо-електронної боротьби, де безпілотні системи виявляються безсилими. Проте основними найбільш ефективними засобами знищення ворожої піхоти залишаються радіально-осьові осколково-фугасні снаряди. Враховуючи співвідношення вартості ворожого піхотинця, який у свою чергу знаходиться в сучасних засобах бронезахисту, та співвідношення собівартості відлитих з відповідної марки сталі з певними домішками радіально-осьового осколково-фугасного снаряду потрібного калібру співвідношення економічних затрат залишаються задовільним. У статі проведено аналіз впливу осколкових полів радіально-осьових осколково-фугаснимх снарядів на живу силу противника, яка перебуває в сучасних засобах бронезахисту. Проаналізовано характер дії осколкових полів радіально-осьових осколково-фугаснимх снарядів. Проведений аналіз показав, що найбільш ймовірним засобом ураження живої сили противника яка перебуває в сучасних засобах бронезахисту чи укриттях легкого типу є артилерійські системи, що ведуть вогонь радіально-осьовими осколково-фугасними снарядами. Таким чином в статті запропоновано аналітичний вираз, який описується законом Пуассона, що дає можливість характеризувати ймовірність ураження живої сили противника, яка знаходиться в сучасних засобах бронезахисту чи укриттях легкого типу за умови що особовий склад противника перебуває в зоні ураження осколкавого поля радіально-осьового осколково-фугасного снаряду. Аналітичний вираз може бути використаний як для оцінки вражаючої дії осколкового поля на живу силу противника в сучасних засобах бронезахисту чи укриттях легкого типу так і для оцінки вражаючої дії радіально-осьових осколково-фугасних боєприпасів в цілому.