ОСОБЛИВОСТІ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕЗОНАНСІВ НА ТЕМУ ПОДІЙ ВІЙНИ В УКРАЇНІ В ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРОСТОРІ ПРОВІДНИХ ДЕРЖАВНИХ ОБ’ЄДНАНЬ - Бабіч , О.М.; Степанишин , Р.Д. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2025)
У дослідженні розглядаються інформаційні резонанси на тему подій війни в Україні, сформовані засобами масової інформації провідних регіональних об’єднань. Акцент спрямовано на регіональний розподіл картини подій у світі. Беруться до уваги фактори, які впливають на формування інформаційних резонансів. Представлено результати аналізу новин ЗМІ основних геополітичних та регіональних об’єднань. Досліджено інформаційну присутність найбільш резонансних подій на тему війни в Україні, як загалом, так і на тимчасово окупованих територіях. Встановлено загальну позицію вказаних груп країн, яку вони займають відносно України у війні. Виявлено наративи, які поширюють учасники інформаційного простору відповідно до ходу подій, та створювані ними інформаційні резонанси. Приділено увагу розбіжностям у ЗМІ країн-прибічників сторін війни у поданні інформації про найбільш резонансні події війни в Україні. Наводяться приклади їх наративів, протилежних за змістом і риторикою, які формують основні інформаційні резонанси. Розглядаються фактори, які використовуються стороною-агресором для корегування інформаційного середовища як у віртуальному просторі, так і фізичному, що сприяє формуванню пов’язаних з цим наративів на тему вказаних подій та утворенню відповідних інформаційних резонансів. Проводиться зв’язок інформаційної політики держав із підходами “м’якої сили” для створення сприятливого міжнародного іміджу. Та пріоритетами у висвітленні тем різними групами країн. Наголошується, що інформаційно-аналітична діяльність щодо виявлення інформаційних резонансів та представлення у зарубіжному інформаційному просторі загальної обстановки і тимчасово-окупованих територій повинна проводитись постійно з фіксацією подій та належними висновками. З обов’язковим приділенням уваги особливостям подання інформації різними джерелами з точки зору інформаційної безпеки України.