КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕКРУТИНГУ У ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ - Георгадзе , О.А.; Горбач , Р.Я. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2025)
Збройна агресія російської федерації проти нашої держави, дискредитація територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, потреба у доукомплектуванні Збройних Сил України вмотивованими військовослужбовцями, спроможними якісно виконувати завдання за призначенням зумовлює необхідність впровадження нових підходів щодо пошуку, добору та залучення кандидатів для комплектування військових організаційних структур. У статті висвітлені концептуальні засади впровадження рекрутингу у Збройних Силах України, як перспективного основного джерела комплектування особовим складом. Надано тлумачення сутності, роз’яснені системи та види рекрутингу. Висвітлена вертикаль управління рекрутингом та завдання центрів рекрутингу Збройних Сил України. Для категорій громадян щодо військового обов’язку описані шляхи прийняття (призову) їх на військову службу, джерела їх пошуку та вимоги до розстановки на відповідні посади. Визначені заходи взаємодії рекрутерів центрів рекрутингу та військових частин з організаціями і установами, які являються носіями інформації про людський ресурс. Висвітлені методи пошуку рекрутерами, описано порядок їх дій за етапами у ході бесіди, прийоми та принципи завершення бесіди. Визначено інформацію, яку мають надавати командири військових частин до центрів рекрутингу, в інтересах яких рекрутери здійснюють пошук та відбір кандидатів. Описано порядок роботи рекрутерів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки щодо організації та проведення заходів відбору кандидатів на військову службу та їх подальше супроводження. Завдяки детальному аналізу та обговоренню стаття сприяє розумінню рекрутингу у Збройних Силах України та діяльності рекрутерів, що у нинішніх умовах являється критично важливим для збереження та розвитку основної складової сил оборони держави. Результати проведеного дослідження можуть бути застосовані при розробці керівних документів, що регламентують діяльність рекрутингових центрів у Збройних Силах України, а також у ході подальших досліджень з даного напряму у наукових установах.