ПОЄДИНОК МІЖ ТАКТИКОЮ “ДРУГОЇ” АРМІЇ СВІТУ ТА СИЛ ОБОРОНИ УКРАЇНИ В РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКІЙ ВІЙНІ ЗА ПЕРІОД З ЛЮТОГО 2022 ДО ЛИСТОПАДА 2023 - Варакута , V.P.; Варакута , M.V. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2025)
У роботі прослідковано хронологію вторгнення російських військ в Україну з лютого 2022 до листопаду 2023 року. За допомогою аналітичної та прогностичної методології, визначено стратегію дій російські окупаційні війська (РОВ), причини застосування тієї чи іншої тактики ведення бойових дій обома сторонами, проаналізовано загальні можливості РФ у подальшій агресії, зроблено висновки з досвіду бойових дій, отриманих у контексті російсько-української війни, що є актуальними і затребуваними для розвитку сучасного воєнного мистецтва. Крім того, використовуючи порівняльно-аналітичний аналіз та емпіричний метод дослідження, у роботі проведений аналіз форм та способів бойових дій сил вторгнення російської федерації та Сил оборони України за період часу, який розглядається. Для зручності, наочності та систематизації досліджень російсько-українська війна поділена на умовні часові періоди. На основі службових, документальних, історичних та відкритих джерел засобів масової інформації (ЗМІ) авторами роботи описано та проведено дослідження бойових епізодів війни, в яких розроблялися нові тактики або ті, що за своєю суттю нагадували тактики минулих війн з позитивним чи негативним результатами. Автори проаналізували не типові тактики, використані Силами оборони України (СоУ) та РОВ визначили причини їх застосування, та до яких наслідків вони призвели. У роботі визначено причинно-наслідковий зв’язок появи та тенденції розвитку нових видів і зразків озброєння та військової техніки, вплив їх на способи і форми бойових дій під час російсько-української війни. Проаналізовано сумісність бойового застосування і взаємодію застарілих видів озброєння і військової техніки з сучасними зразками та надана загальна характеристика російсько-українській війні.