ОЦІНКА ЧУТЛИВОСТІ РАДІАЛЬНО-ОСЬОВИХ ОСКОЛКОВО-ФУГАСНИХ СНАРЯДІВ ДО НАВАНТАЖЕНЬ ПРИ ПОСТРІЛІ - Петрушенко , М.М. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2025)
Стаття присвячена актуальній проблемі підвищення точності ведення вогню радіально-осьовими снарядами та їх чутливості до комплексу збурюючих навантажень, які виникають у процесі пострілу. Значну увагу акцентовано на дослідженні впливу непрямолінійності осі каналу ствола гармати як одного з ключових факторів. Запропоновано якісний метод оцінки чутливості радіально-осьових снарядів до комплексу збурюючих навантажень, які неминуче виникають у процесі пострілу. Метод дослідження полягає у детальному порівнянні власних частот коливань радіально-осьових снарядів зі спектром частот тих збурюючих навантажень, що діють на снаряд у момент пострілу та його руху каналом ствола, що дозволяє ідентифікувати потенційні резонансні явища та оцінити ступінь впливу динамічних процесів стабільності снаряду. Проведений аналіз впливу співвідношення між власними частотами снаряду та збурюючими навантаженнями, що впливають на інтенсивність розвитку коливальних процесів снаряду підчас руху каналом ствола. Для кількісної оцінки впливу введено критерій – коефіцієнт динамічності. Розглянуто аспекти застосування запропонованого методу для всебічної оцінки існуючих конструкцій радіально-осьових снарядів різних типів, також визначено рівень їхньої відносної чутливості до навантажень, зумовлених непрямолінійністю осі каналу ствола. Представлено результати розрахунків коефіцієнтів динамічності для різних видів коливань радіально-осьових снарядів, що виникають як у вертикальній, так і в горизонтальній площинах. Також, наведено статистичні дані у вигляді відсоткових показників для вибірки стволів танкових гармат, які характеризуються інтенсивними режимами коливань різних типів радіально-осьових снарядів під час пострілу. тим самим з запропоновано методику якісної оцінки динамічної чутливості радіально-осьових снарядів, що поєднує характеристики зовнішнього впливу з балістичними параметрами снаряда.