ХРОНІКА НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ У СФЕРІ ДІПФЕЙКІВ: АНАЛІЗ ПУБЛІКАЦІЙ, ТЕНДЕНЦІЙ ТА ВИКОРИСТАНИХ ДАТАСЕТІВ - Давиденко , А.М.; Азарний , Д.І. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2025)
У статті здійснено системний огляд наукових досліджень з проблематики виявлення діпфейків у період з 2015 по 2025 рік. Показано, як зростання генеративних можливостей (від перших GAN до сучасних дифузійних моделей) стимулювало розвиток засобів детекції. Проаналізовано ключові архітектурні рішення: згорткові нейронні мережі, трансформери, мультимодальні моделі, а також self-supervised підходи. Значну увагу приділено відкритим датасетам, що стали рушієм прогресу у цій галузі: FaceForensics++, DFDC, Celeb-DF, ForgeryNet. Проведено кількісний аналіз динаміки наукових публікацій за даними Google Scholar — зокрема, відображено стрімке зростання інтересу до тематики після 2018 року. Зроблено спробу періодизації технологічного розвитку, яку подано у вигляді узагальненої таблиці трендів. Описано також сучасні виклики: поява реалістичних голосових фейків, ускладнення генераторів, атаки на детектори. У статті наведено графік приросту кількості наукових робіт з теми діпфейків за 2015–2024 роки, що демонструє динаміку експоненційного росту. Окремо акцентовано прикладні аспекти: використання детекції фейкових медіа в кібербезпеці, судовій експертизі, журналістиці та захисті персональних даних. Розглядаються перспективи створення єдиних стандартів цифрового маркування контенту, інтеграції методів розпізнавання в реальні системи зв’язку та попередження дезінформації в соціальних мережах. Підкреслюється важливість міжнародної координації у вирішенні проблеми діпфейків, а також активна участь наукової спільноти у розробці етичних принципів використання штучного інтелекту. Усе це підтверджує стратегічну актуальність теми дослідження не лише сьогодні, а й у найближчому майбутньому. Результати можуть бути використані як методична база для міждисциплінарних ініціатив.