ЙМОВІРНІСТЬ ПЕРЕРИВАННЯ ЗВ’ЯЗКУ У БЕЗПРОВОДОВІЙ СИСТЕМІ З БАГАТОАНТЕННОЮ КООПЕРАТИВНОЮ РЕТРАНСЛЯЦІЄЮ - Афанасьєва, Л.О.; Кравчук, С.О.; Міночкін, Д.А. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2016)
Запропоновано модель каналу кооперативної віртуальної багатоантенної системи MIMO в безпроводових мережах розподіленої інфраструктури з ретрансляцією та досліджено характеристики ймовірності переривання зв’язку такої інфраструктури. Визначено групову мережну топологію із близько розташованих вузлів мережі, які об’єднані у спільні групи. Усі вузли, що належать до будь-якої певної групи, можуть спільно передавати і отримувати дані від інших груп, використовуючи переваги рознесення між групами віртуальних MIMO-каналів. Для організації кооперативної передачі з ретрансляцією кожен інтервал передачі реалізується за два послідовних інтервалів часу: внутрішньогруповий, який враховує обмін даних в межах групи, і міжгруповий - для передачі даних між групами. Визначено оптимальні розподіли тривалості та потужності для обох часових інтервалів, приймаючи за метрику ймовірність переривання зв’язку між групами. Результати моделювання показали, що характеристика віртуальної MIMO погіршується при збільшенні радіуса групи вузлів, а для малих значень відношення сигнал/шум характеристики віртуальних МІМО-каналів наближаються до характеристик реальних МІМО-каналів.