ПЕРЕДАВАЛЬНА ФУНКЦІЯ РОЗІМКНЕНОЇ СИСТЕМИ АВТОМАТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ З ГІДРОПРИВОДОМ - Міночкін , А.І.; Кузавков , В.В.; Романенко , М.М. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2025)
У статті виведена передавальна функція системи автоматичного управління з гідроциліндрами в якості виконавчого пристрою. Необхідність отримання моделі пов’язана з синтезом одного з каналів системи. Загальна система автоматичного управління містить декілька каналів управління. Систему побудовано для специфічного об’єкта. Це уніфікована стабілізаційна платформа нетипового вогневого засобу на високомобільній транспортній базі. Одним з завдань системи автоматичного управління є компенсація впливу від застосування вогневого засобу. Управління відбувається відповідно до математичної моделі об’єкту вогневий засіб – транспортний засіб. Синтез каналів зі зворотнім зв’язком, які присутні в системі, в роботі не розглядається. Основна увага приділяється моделюванню процесів у канал без зворотного зв’язку. Такий варіант побудови (каналу системи автоматичного управління) та вибір виконавчого пристрою обумовлений типом зовнішнього впливу на об’єкт управління (короткотривалий імпульс високої інтенсивності). Математичне моделювання основних компонентів розімкненої системи: джерела сигналу управління, електромагнітного клапана та гідроциліндра проведено з урахуванням процесів, які відбуваються в елементах системи. На основі передавальних функцій окремих компонент визначено загальну передавальну функцію системи (каналу управління). Додатково враховано інерційні характеристики, що виникають через масу рухомих частин (поршня, штока, навантаження), демпфуючі фактори та гідравлічну динаміку. В результаті отримано уточнену математичну модель системи автоматичного управління із гідроприводом, що відображає динамічні властивості системи з урахуванням реальних фізичних процесів. Запропонований підхід може бути використаний для подальшого аналізу стійкості та якості керування гідроприводами в промислових і транспортних застосуваннях.