НОВА КОНСТРУКЦІЯ МАГНІТНОГО СПОВІЛЬНЮВАЧА І МОЖЛИВОСТІ ЙОГО ЗАСТОСУВАННЯ НА ЗАЛІЗНИЧНОМУ ТРАНСПОРТІ УКРАЇНИ - Боряк, К.Ф.; Афтанюк, О.В.; Возний, В.І. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2016)
У статті автори пропонують один із напрямків модернізації гальмівної системи залізничного транспорту в Україні з метою підвищення технічного ресурсу та ефективності гальм, які використовують сили тертя. Зі зростанням швидкості технічний ресурс гальмівних колодок різко зменшується із-за надлишкового температурного перегріву елементів фрикційних гальм (гальмівного диску і колодок). Це призводить до прискореного зносу контактуючих поверхонь, зменшення коефіцієнту зчеплення і внаслідок зниження ефективності гальм. Тому для гальмування на великих швидкостях використовують гальма іншого типу: електродинамічні, гідродинамічні, електромагнітні, магнітні тощо. Дослідження авторів присвячені створенню нової конструкції магнітного сповільнювача з постійними магнітами (магнітний ретардер або скорочено магнетардер), яка на відміну від відомих закордонних зразків дозволяє регулювати гальмівний коефіцієнт у широкому діапазоні. Авторами пропонується концепція ефективного використання магнетардеру, як гальмового пристрою для сповільнення руху залізничних колісних пар, що експлуатуються на швидкісних потягах. Надаються рекомендації щодо його застосування на залізничному транспорті у якості додаткових гальм разом із традиційними фрикційними гальмами.