МЕХАНІЗМ ІНФОРМАЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО ВПЛИВУ НА ПСИХІКУ ЛЮДИНИ У ГІБРИДНІЙ ВІЙНІ - Дзюба, Т.М.; Волошина, Н.М.; Пампуха, І.В. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2016)
Україна перетворена російськими агресорами у своєрідний полігон для випробування концепції гібридної війни, що включає військовий, дипломатичний, економічний та інформаційний складники спрямовані на людину. На відзнаку від інших засобів ураження інформація перетворилась у всеосяжну зброю, від якої неможливо заховатись. У статті: розкрито сутність механізму інформаційно-психологічного впливу на психіку і масову свідомість, а саме некритичне сприйняття інформації об’єктом впливу і запам’ятовування, діяльність мислення “випадає” або сильно послабляється; проаналізовано сутність і процес маніпулювання психікою індивіда й масовою свідомістю, як приховане примушення особистості до невластивої для неї поведінки, як специфічний засіб управління нею; розглянуто роль телебачення та мережі Інтернет у здійсненні інформаційно-психологічного впливу в гібридній війні.