ДЕФІНІЦІЇ ПОНЯТТЯ “ГІБРИДНА ВІЙНА” - Міхєєв, Ю.І.; Чернявський, Г.П.; Турченко, Ю.В.; Пінчук, О.І. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2016)
У статті досліджено різноманітність поглядів щодо дефініції поняття “гібридна війна”, з’ясовано його сучасне трактування, розкрито характерні особливості конфліктів із використанням зазначеного типу ведення війни. З’ясовано, що основою ведення “гібридної війни” є інформаційно-психологічна складова, а об’єктом впливу стає насамперед суспільна свідомість, а не збройні сили чи інфраструктура країни. Крім того, встановлено, що гібридні загрози мають нечітку форму, отже їх важко виокремити, виявити, ідентифікувати та організувати відповідну протидію. Зауважено, що у геополітичному контексті поняття “гібридна війна” застосовується у сфері операцій спеціальних сил та поєднує досвід жорстких протистоянь з погрозами міжнародній безпеці, боротьби з тероризмом й екстремізмом державних та недержавних суб’єктів. Водночас із особливостями ведення “гібридної війни” визначені її складові й різновиди: інформаційна війна, кібернетична війна, асиметрична війна, бойові дії тактичних угруповань, терористичні дії (акції), міську партизанську війну, ознаки гуманітарної війни, ознаки міжетнічного конфлікту, торговельна війна тощо. Доведено, що планування інформаційних операцій є важливою складовою міжвідомчого підходу у прийнятті рішень в умовах ведення війни нового “гібридного” типу.