ВИДИ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОЖЕЖ В ЕКОСИСТЕМАХ І ЇХ ВПЛИВ НА ЗАГАЛЬНИЙ СТАН ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ - Дячук, А.О. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2017)
На сьогодні у багатьох регіонах нашої країни постає проблема виникнення та перебігу пожеж у природних екосистемах. Особливо, критичною ситуація стає у літні місяці року, в регіонах з малою кількістю річних опадів, на територіях відпочинку населення та в об’єктах природно-заповідного фонду держави. У статті розглянуто актуальну проблему, що стосується причин виникнення, характеристику лісових пожеж, їх вплив на стан екологічної безпеки Хмельницької області. Їх небезпека полягає у непередбачуваності, різних походженнях джерел загоряння, швидкості розповсюдження та інших факторах. Пожежі в екосистемах виникають, головним чином, завдяки антропогенному впливу та внаслідок дії деяких природних чинників (влучання блискавки, високої температури навколишнього середовища, вулканічної діяльності), чим спричиняють різке погіршення стану екологічної безпеки регіону, а також здатні спричинити людські жертви та значні матеріальні втрати. У результаті досліджень було встановлено, що найбільш ураженими в плані екологічної безпеки є території Хмельницької області розташовані у підпорядкуванні Ізяславського, Славутського та Шепетівського лісових господарств. Аналіз отриманих даних вказує на те, що виникнення та розвиток пожеж у природних екосистемах залежить від природно-кліматичних, метеорологічних умов та антропогенного впливу.