ДВОКРОКОВИЙ ВАРІАЦІЙНО-ГРАДІЄНТНИЙ МЕТОД В СИСТЕМАХ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ БЕЗПІЛОТНИМИ ЛІТАЛЬНИМИ АПАРАТАМИ - Барабаш, О.В.; Дахно, Н.Б. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2018)
Сучасність вимагає ефективного використання безпілотних літальних апаратів різного призначення. Тому необхідно розроблення і застосування сучасних методів по обґрунтуванню і синтезу систем керування безпілотних апаратів, як складних динамічних систем. У даній роботі розглядаються динамічні моделі систем підтримки прийняття рішень для управління безпілотними літальними апаратами заданими рівняннями з -позитивно визначеними -симетричними операторами. Для дослідження зазначених моделей пропонується застосовувати двокроковий варіаційно-градієнтний метод. Проведений аналіз показав, що для реалізації цього методу не потрібно знання спектра оператора, крім того, він має хорошу швидкість збіжності і більш стійкий до збурень в порівнянні з градієнтними методами. В роботі доводиться теорема про збіжність двокрокового варіаційно-градієнтного методу і отримані оцінки, які характеризують швидкість його збіжності. На основі доведеної теореми зроблено висновки про достатню ефективність застосування двокрокового варіаційно-градієнтного методу у складі програмного забезпечення систем підтримки прийняття рішень для керування безпілотними літальними апаратами.