АНАЛІЗ СПОСОБІВ ВЕДЕННЯ МОНІТОРИНГУ РАДІОПРОСТОРУ ЗА ДОПОМОГОЮ SDR ТЕХНОЛОГІЇ - Охрамович, М.М.; Шевченко, В.В.; Кравченко, О.І. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2018)
У статті розглянуто особливості застосування SDR технології у військовій сфері, порядок взаємодії між засобами зв’язку попередніх поколінь і сучасними системами. Визначено, що запропонована SDR технології моніторингу радіопростору дає змогу здійснювати взаємодію між засобами зв’язку попередніх поколінь із сучасними системами зв’язку. Оновлення військових систем радіозв’язку не може зрівнятись темпами з ринком сучасних цивільних комунікаційних засобів. Тому дуже важливо щоб сучасні системи зв’язку і старі системи могли працювати сумісно і без втрати боєздатності засобів зв’язку військових підрозділів. Розглянута концепція SDR дає змогу визначати базові параметри приймально-передавального пристрою саме програмним забезпеченням, а не апаратною конфігурацією, як в класичних конструкціях та дозволяє на рівні програмного забезпечення реалізувати багаторежимність, багатодіапазонність, прихованість від радіоелектронної розвідки противника.