ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВІЙСЬКОВОГО ПРОГНОЗУВАННЯ, ЯК ЗАПОРУКА ПРИЙНЯТТЯ ЕФЕКТИВНОГО КОМАНДИРСЬКОГО РІШЕННЯ - Кубявка, М.Б.; Кубявка, Л.Б.; Лалетін, С.П. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2018)
Дане дослідження присвячене розгляду можливості прогнозування прийняття командирського рішення на основі роботи командира (начальника) з системою підтримки прийняття рішень. У ньому наведено один із варіантів застосування теорії несилової взаємодії в цілях військового прогнозування, як засобу оцінки прийняття ефективних командирських рішень. Зазначено, що система підтримки прийняття рішень, в даному випадку, є тим носієм інформаційного впливу, який формує саме те, найбільш оптимальне, рішення командира. Базуючись на проведених попередніх дослідженнях в області інформаційного впливу та впливу повідомлень на реакцію цільової аудиторії, авторами вирішено задачу оцінки впливу системи на прийняття рішення командирами (начальниками). Оцінка представлена як різниця між початковими (до впливу) та кінцевими (після впливу) ймовірностями. Використання запропонованої моделі, на думку авторів, наближає нашу країну до створення ефективних інформаційних технологій підтримки прийняття рішень та військового прогнозування, що стане одним із вирішальних важелів щодо отримання інформаційної військової переваги над ворогами нашої Батьківщини.