АНАЛІЗ ЗАГРОЗ ВОЄННОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ СФЕРІ ТА ПРОТИДІЇ ЇМ В УМОВАХ ВЕДЕННЯ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ - Нікіфоров, М.М.; Пампуха, І.В.; Лоза, В.М. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2019)
У статті розглянуто загрози інформаційної безпеки України в контексті інформаційної війни, які застосовуються для впливу на свідомість населення. Встановлено, що нові тенденції в методах ведення сучасних інформаційних воєн, викликані розвитком інформаційних технологій, настільки масштабні, що дозволяють військовим аналітикам говорити про новий напрямок у військовій справі. На сьогодні інформаційна боротьба стає однією з важливих, а не рідка й основних форм вирішення суперечностей між державами, і в цій боротьбі шляхом проведення інформаційних операцій досягаються стратегічні цілі. Значущість інформаційної безпеки як складової воєнної безпеки України пояснюється залежністю реалізації найбільш важливих інтересів України у воєнній сфері від інформаційних загроз. Визначено, що найсуттєвішою загрозою національній безпеці України в інформаційній сфері є здійснення іноземними державами негативного інформаційно-психологічного впливу на суспільну свідомість громадян України та світову громадськість через проведення інформаційних акцій та кампаній, спеціальних інформаційних операцій. Значущість інформаційної безпеки як складової воєнної безпеки України пояснюється залежністю реалізації найбільш важливих інтересів України у воєнній сфері від інформаційних загроз. З аналізу найбільш небезпечних загроз важливим національним інтересам України у воєнній сфері випливає, що реалізаційною основою більшості цих загроз є інформаційні. Визначено, що на сьогодні інформаційна боротьба стає однією з важливих та основних форм вирішення суперечностей між державами. Ефективність своєчасного виявлення та нейтралізації розглянутих загроз національній безпеці у воєнній сфері істотно залежить від виваженості й активності заходів щодо забезпечення воєнної безпеки на інформаційному рівні.