МЕТОД СТРУКТУРНОГО СИНТЕЗУ WEB – ДОДАТКІВ - Огнєвий, О.В.; Барабаш, С.О.; Ряба, Л.О. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2019)
Метою даної статті є розробка підходу до автоматизованої компонентної збірки Web-додатків. Проведено аналітичний огляд сучасного стану підходів, методологій і методик проектування інформаційних систем. Показано, що задача забезпечення інтероперабельності інформаційних систем і їх компонентів є актуальною і в цьому напрямку працюють вчені в усьому світі. Було встановлено, що існуючі підходи до проектування інформаційних систем, еталонні та прикладні моделі відкритих інформаційних систем, а також існуючі комбінаторно-логічні методи структурного синтезу вимагають подальшого розвитку в аспектах, що стосуються компонентної збірки інформаційних систем і, зокрема, Web-додатків. Виконаний аналіз процесу побудови стандартизованого профілю інформаційної системи. Виконано формалізацію семантичної моделі стандартизованого профілю ІС, а також на її основі формалізована модель бази знань онтологічного типу. Запропонована модель включає 3 шари: шар специфікацій, шар предметної області, шар інформаційної системи. Модель визначає загальний каркас, в рамках якого можуть бути побудовані прикладні семантичні моделі, які застосовуються безпосередньо на практиці. Запропоновано етапи інформаційних перетворень процесу компонентної збірки Web-додатків. Представлена загальна схема автоматизованої системи, яка включає підсистеми первинного аналізу та форматування даних, підсистеми управління сховищем даних про процеси і компонентах, а також підсистеми, які формують компонентний склад Web-додатки. Запропоновано вдосконалений метод компонентної збірки Web-додатків, що включає три етапи: 1) вибір процесів; 2) вибір компонент; 3) формування файлового складу Web-додатку. Для організації механізмів введення / виведення була використана агентна схема управління запитами до бази знань стандартизованого профілю ІС, на якій базується автоматизована система компонентної збірки Web-додатків. Крім того, запропонований алгоритм перетворення даних про процеси і компоненти Web-додатку із загальної моделі, яка використовується для опису предметної області на стороні сервера додатків в модель бази знань онтологічного типу. Реалізована система запитів до бази знань, що дозволяє формувати стандартизований профіль ІС. Запропонований каркас визначає базові концепти і ролі, які використовуються при описі.