ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ КОМПЛЕКСНОГО ТАКТИЧНОГО НАВЧАННЯ З ГРОМАДЯНАМИ УКРАЇНИ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ ЗА ПРОГРАМОЮ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ЗАПАСУ ПІД ЧАС НАВЧАЛЬНОГО ЗБОРУ - Зайцев, Д.В.; Добровольський, В.Б. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2019)
У статті розкриваються деякі особливості підготовки та проведення заключного етапу військової підготовки майбутніх офіцерів запасу у вищому військовому навчальному закладі – ротного тактичного навчання. Метою їх проведення є формування та вдосконалення умінь і навичок громадян з підготовки бойових дій, їх всебічного забезпечення та управління підрозділами в бою. При цьому громадяни виконують обов’язки командирів підрозділів, офіцерів штабів та інших посадових осіб відповідно до задуму навчання. Такі навчання проводяться на місцевості (у навчальних центрах, на полігонах), як правило, під час навчального збору. Визначено, що комплексне тактичне навчання з бойовою стрільбою з навчальною ротою спрямовано на завершення бойового злагодження підрозділів для вмілих дій в основних видах бою (Наказ № 719/1289 від 14.12.2015 р.). За умови реального виділення моторесурсу, обов’язкового виїзду в с.м.т. Десна для відпрацювання першої вправи навчальних стрільб (бойової стрільби) та введення громадян України, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу в тактичну обстановку виникла необхідність об’єднання занять з вогневої та тактичної підготовки. Тому, з метою якісного проведення завершального етапу військової підготовки – тактичного навчання й виникла необхідність розробки комплекту методичних матеріалів (документів керівника навчання), а на їх основі підготовки та його проведення. В роботі визначені особливості підготовки та наводяться можливі етапи навчання, навчальні питання й час їх проведення. Контроль за оповіщенням громадян, їх прибуттям, розподіл згідно бойового розрахунку при оголошенні вищої ступені бойової готовності (навчальної бойової тривоги), отримання матеріально-технічної бази тощо здійснювався науково-педагогічними працівниками кафедри тактики та загальновійськової підготовки та керівника навчання.