ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ВІЙСЬКАМИ ЗА РАХУНОК АВТОМАТИЗАЦІЇ ГЕОІНФОРМАЦІЙНОЇ СКЛАДОВОЇ - Федченко (O.P. Fedchenko), О.П.; Литвиненко (N.I. Lytvynenko), Н.І. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2019)
У роботі розкрито ряд проблемних питань автоматизації процесів управління військами та підвищення рівня управління за рахунок впровадження геоінформаційної та спеціальної інформаційної складової в процес управління військами. Питання підвищення ефективності управління військами на найближчу перспективу є одним з найбільш важливих і пріоритетних у розвитку системи управління Збройних Сил України. Підвищення якості і ефективності функціонування системи управління можна досягнути шляхом автоматизації управління, що, в свою чергу, впливає на підвищення бойової ефективності військ (сил). У сучасних умовах значною мірою зросли обсяги і різноманітність даних, які використовуються при плануванні, організації та проведенні військових операцій. Склад інформації, необхідної органам управління і штабам в процесі їх діяльності, постійно доповнюється різними видами даних. У порівнянні зі ЗС провідних країн світу теперішній стан забезпечення ЗС України інформацією про місцевість і об’єкти на ній характеризується недостатнім використанням величезних можливостей інформаційних технологій в процесах створення і обробки геопросторової інформації. Постійне збільшення об’єму потрібної інформації та зменшення часу на прийняття рішення обумовлює актуальність задачі, для вирішення якої необхідно розробляти геоінформаційні системи військового призначення), які є невід'ємною частиною сучасних автоматизованих систем управління військами та зброєю, і використовувати їх при плануванні та управлінні бойовими діями частин і підрозділів ЗС. Реалізація процесу автоматизації управління військами потребує використання єдиної геоінформаційної основи та спеціалізованих програмних продуктів геопросторової обробки даних.