КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ СТВОРЕННЯ СУЧАСНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ЗБРОЙНИМИ СИЛАМИ - Зацерковний (V. Zatserkovnyi), В.І.; Пампуха (I. Pampukha), І.В.; Савков (P. Savkov), П.А.; Синявська (I. Syniavska), І.К. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2020)
Зважаючи на стрімкий розвиток інформаційних технологій (ІТ) у сфері безпеки і оборони та в цілому, управління збройними силами потребує принципово нових підходів до вирішення поставлених завдань. Мережецентрична війна (МЦВ), як форма ведення конфліктів із застосуванням мережевих форм організації, доктрини, стратегій і технологій, що пристосовані до сучасної інформаційної доби дає змогу підвищити бойові можливості різнорідних сил та засобів за рахунок синергетичного ефекту та скорочення циклу управління. Головним елементом моделі ведення мережецентричної війни є інформація, в першу чергу розвідувальна ( місце дислокації військ, стратегічні об’єкти, динаміка зміни оперативної обстановки в зоні ведення бойових дій, наземні, надводні, повітряні цілі). Загальною концепцією МЦВ є формування єдиного інформаційно-комунікаційного простору, що забезпечує всебічну інтеграцію систем управління, розвідки, зв’язку, що і буде первинним елементом на шляху досягнення синергетичного ефекту. Функціональною особливістю концепції МЦВ є безперервність та здатність адаптуватися до динамічної обстановки і переносити функції бойового та оперативного управління на будь-який рівень по вертикалі і горизонталі відповідно до виникаючих потреб оперативного планування та управління військами. Об’єктом дослідження являється інформаційно-технологічна складова сучасної розбудови збройних сил (ЗС), що містить в собі питання про роль ІТ у військових стратегіях розвинених країн, перед усім США, Росії та переходу на мережецентричні технології, а саме аспекти використання ІТ, мережевих технологій у плануванні і веденні сучасного бою. Метою статті є дослідження ролі ІТ в сучасних збройних конфліктах і військових стратегіях держав, обґрунтування необхідності переходу на технології мережецентризму.