ПІДХІД ДО АНАЛІЗУ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПОТОКУ НОВИН ЗМІ З ОЦІНЮВАННЯМ ЙОГО ЕМОЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК - Бабіч (O.M. Babich), О.М.; Матвієнко ( O.O. Matviyenko), О.О.; Глухова (A.S. Gluhova), А.С. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2020)
Вивчення особливостей інформаційного середовища – важливий елемент інформаційно-аналітичної діяльності, який дозволяє сформувати аналітику більш повне і чітке уявлення про обстановку. Адже це важливий відправний пункт для реагування на інформацію про події. Підходи до опрацювання інформаційного потоку новин засобів масової інформації розробляються за різноманітними напрямами, у даній статті представлено підхід до опрацювання інформаційного потоку новин ЗМІ із аналізом емоційного компоненту, вимірюванням його інтенсивності та оцінюванням елементів, які формують емоційні характеристики тексту. Новини ЗМІ є емоційно-насиченою інформацією, тому важливо вміти виявляти, що саме нагнітає в них емоційний стан, помічати властиві вислови та правильно їх оцінювати. У цьому аспекті важливим є правильний переклад кожної фрази, адже поряд із суспільно-політичною лексикою у мас-медіа наявні ідіоматичні вислови, які автори текстів новин вживають задля надання своєму повідомленню більш яскравої забарвленості. Тому вони повинні бути розпізнані і перекладені належним способом. Мовні одиниці, якими передаються у тексті емоції та емоційні стани, називаються концептами. У кожній мові використовується властива саме їй система концептів, яка невідривно пов’язана із культурою народу – носія мови. Концепти, що передають певні емоції у тексті, формують його емоційну забарвленість. Оцінити її можна за кількісними і якісними показниками шляхом привласнення відповідних вагових коефіцієнтів окремим емоційним висловам, які представлені звичайними словосполученнями та ідіоматичними зворотами. Для оцінювання емоційної забарвленості доцільно з текстового корпусу сформувати базовий словник зі відповідним набором символів, які в подальшому беруть участь у розрахунку коефіцієнту емоційної забарвленості. За найбільш значущими критеріями, які формують характеристики повідомлення, оцінюється інтенсивність його інформаційного впливу із виведенням результатів у графічній формі на інтерфейс користувача. Використання даного підходу дає можливість розглянути різні аспекти інформаційного потоку новин ЗМІ та оцінити його за різноманітними характеристиками, що збільшує практичні можливості з опрацювання потоку новин ЗМІ в інтересах забезпечення безпеки.