ПРИМАНКА IOT З ВИКОРИСТАННЯМ БЕЗПЕЧНОЇ АУТЕНТИФІКАЦІЇ - Сушин, І.О.; Міночкін, Д.А. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2021)
У статті було розглянуто метод підвищення безпеки технологій Інтернету-речей. Користувачі побоюються наслідків порушень безпеки Інтернету-речей. Тому цифрова безпека повинна бути спроектована з нуля і у всіх точках системи для того щоб вразливості в певній частині не ставили під загрозу усю систему в цілому. Ризик повинен бути зменшений протягом всього життєвого циклу, особливо з урахуванням його масштабування і географічного розширення. Мережа Інтернету-речей складається з великої кількості недорогих пристроїв. Пристрої Інтернету-речей зазвичай мають обмежену пам'ять і живляться. від батареї, що дає дуже обмежені можливості в плані обчислень і зв'язку. Використання алгоритмів шифрування/дешифрування не повинно вимагати великих ресурсів, а діапазон частот, що використовується обмежений. Також це великомасштабна мережа, що підтримує масові з'єднання. Щоб задовольнити цей попит, протоколи мережевої передачі повинні включати в себе безліч нових функцій, таких як багатоперехідна маршрутизація, спільна ретрансляція, динамічний доступ та інше. При такому налаштуванні мережі вкрай складно керувати секретними ключами і поширювати їх. Різноманітність сценаріїв використання вимагають різних QoS та рівнів безпеки. На сьогоднішній день Інтернет-речей відіграє важливу роль у багатьох сценаріях і має великі перспективи для подальшого розповсюдження. Існує потреба в збільшенні ефективності роботи того чи іншого підприємства, процесів, тому збільшується кількість інтерактивних речей, що створюють розумні осередки (будинки, офіси, склади, міста). Реалізація даного напрямку досягається різноманітними технологіями, які з часом страждають від знайдених вразливостей, що призводить до значних втрат, як даних так і часу. Можна зустріти багато пропозицій, які направленні на вирішення тої чи іншої проблеми після знаходження певної вразливості, але це може бути недостатньо дієвим. Тому було запропоновано створити метод, який може вирішити комплекс проблем одночасно шляхом поєднання безпечної аутентифікації PKI та приманок. Він дозволить не лише виявляти нові вразливості та атаки швидше, але і марнувати ресурси атакуючих (всі захоплені атаки будуть ідентифікуватися і створюватись профілі атакуючих).