ПРОГНОЗУВАННЯ СКЛАДУ ТА РЕСУРСУ УГРУПУВАННЯ ОБ`ЄКТІВ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ ТА АНАЛІЗ ЙОГО ВАРІАНТІВ - Лєнков , Є.С. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2022)
В роботі проведено прогнозування складу та ресурсу угрупування об`єктів військової техніки (ОВТ) та зроблено аналіз його варіантів. Можливими заходами по поповненню складу і ресурсу угруповання можуть бути поставки в угруповання нових ОВТ, а також ефективне технічне обслуговування і ремонт. Для того, щоб угрупування могло виконувати всі завдання у відповідності до свого призначення, воно повинно задовольняти встановленим вимогам за кількісним та якісним складом. Кількісний склад угрупування визначається кількістю ОВТ різних типів, наявних в даний момент часу і готових до негайного виконання завдань. При цьому кількість типів об'єктів і їх розподіл за типами повинно відповідати заданим вимогам. Для підтримки необхідної ефективності функціонування угрупування необхідно замість списаних поставити нові об'єкти відповідних типів, чи принципово нових типів, в тому числі закордонних. Проаналізовано останні дослідження в даній предметній області, які наведено в великій кількості наукових робіт, що розв`язують проблему прогнозування складу та ресурсу угрупування об`єктів військової техніки. Аналіз його варіанту комплексі, в повній мірі фактично не існує. Це обумовлює необхідність розв`язання наукових задач прогнозування складу та ресурсу угрупування об`єктів військової техніки та аналіз його варіантів. Математична модель процесу витрачання та поповнення ресурсу (ПВПР) угрупування розроблено методом імітаційного моделювання із застосуванням універсальної мови програмування процедурного типу. Це дозволяє, з одного боку, реалізувати в моделі всі істотні тонкощі моделюючого процесу і зробити програму компактною, зручною для практичного застосування. Проведено прогнозування складу і ресурсу сучасних засобів ОВТ та їх угрупувань. Розглянуті режими нормативного планування термінів ремонтів та списання обєктів, що моделюються в моменти часу витрачення ресурсу. Поставки нових об'єктів моделюються в моменти часу, в які залишкова кількість працездатних об'єктів в угрупуванні знижується нижче допустимого значення. Для нових об'єктів, що надійшли в угрупування, ПВПР моделюється звичайним чином, точно так же, як і для всіх інших об'єктів. Розроблено генерування варіантів угрупування ОВТ та нормативне планування. Найменування збереженого варіанту автоматично формується за наступним правилом: ім'я угрупування- найменування типу об'єктів-кількість об'єктів в угрупуванні (в дужках) - порядковий номер варіанта. В подальшому це ім'я може бути змінено зручним для користувача чином. Для кожного зі збережених варіантів можна виконати повторне моделювання.