СОЦІОЛІНГВІСТИЧНІ РЕАЛІЇ В МОВЛЕННЄВОМУ ЕТИКЕТІ АНГЛІЙЦІВ - Кирда-Омелян, А.Г.; Письменна, О.О. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2016)
У статті висвітлено результати аналізу праць зарубіжних науковців, письменників, літературних критиків, в яких досліджуються різні аспекти культури та суспільної поведінки англійців (негласні правила й норми, що регулюють спілкування у різноманітних ситуаціях), а також лінгвістичні особливості їхнього прояву в мовленнєвому етикеті. Особливу увагу акцентовано на таких соціолінгвістичних реаліях, як організація побуту, облаштування й меблювання житла, переваги в харчуванні представників різних верств англійського суспільства. Доведено, що ознайомлення з системою класового розшарування та соціального позиціонування англійців, а також можливість визначення їхнього суспільного становища за допомогою таких точних індикаторів, як лексика і вимова, є важливим для формування іншомовної професійної компетентності вітчизняних фахівців.