МЕТОДИКА СИНТЕЗУ РОЗВІДУВАЛЬНО-ВОГНЕВИХ СИСТЕМ - Караванов, О.А. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2023)
обґрунтувати потребу у зразках озброєння для комплектування підсистем вогневого ураження та розвідки зазначених систем. Сутність алгоритму полягає у впорядкуванні етапів щодо визначення потреби у зразках озброєння для забезпечення ефективного функціонування розвідувально-вогневих систем. Перевагою алгоритму є те, що він дозволяє враховувати стійкість функціонування та можливості кожного зразка озброєння виходячи із завдань, які покладаються на розвідувально-вогневу систему. Означене забезпечує проведення оптимального розподілу озброєння і запобігає перевитраті ресурсів. При цьому алгоритм є універсальним і забезпечує роботу із всіма типами засобів вогневого ураження та розвідки, які знаходяться на озброєнні у ракетних військах і артилерії Збройних Сил України, враховуючи ті що модернізуються або розробляються, а також з тими, що надходять у якості допомоги від західних країн-партнерів. Крім того, що запропонований алгоритм забезпечує визначення потреби озброєння при створені нових розвідувально-вогневих систем, враховуючи заданий ступінь виконання завдань, він також дозволяє визначити ступінь виконання поставлених завдань з врахуванням наявних сил і засобів. Алгоритм базується на удосконаленому методі нелінійного програмування (двох функцій, який дозволяє врахувати, як неоднорідність типів зразків озброєння та військової техніки, так і неоднорідність цілей. Удосконалення полягає у визначенні "ваги" типів засобів вогневого ураження в залежності від "ваги" цілей до ураження яких вони залучаються. А в подальшому використання в якості вагових коефіцієнтів нормованих часток від цієї "ваги". Це дозволяє обґрунтовувати потребу в зразках озброєння з урахуванням заданого рівня виконання поставлених завдань. Означений алгоритм дозволяє врахувати нелінійність функцій, які описують різні типи озброєння та цілей.