ДОСЛІДЖЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ЗАХИСТУ ОЗБРОЄННЯ ТА ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ ВІД БАРАЖУЮЧИХ БОЄПРИПАСІВ - Маміч , В.В.; Максименко , Ю.А.; Попов , С.А.; Сєлюков , О.В.; Шаршаткін , Д.Ю. (Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2023)
В даній роботі розглянуто можливості захисту озброєння та військової техніки від баражуючих боєприпасів. Розкриті основні підходи до сучасної класифікації баражуючих боєприпасів, відмічено, що в зоні бойових дій країни-агресора Росії проти України постійно використовуються безпілотні літальні апарати та баражуючи боєприпаси різних типів та модифікацій для знищення озброєння та військової техніки. Відмічено, що з розвитком сучасних технологій з'явилась можливість виготовлення безпілотних літальних апаратів з меншими розмірами, але з кращими можливостями щодо ведення постійної розвідки, нанесення масованих раптових ударів з використанням баражуючих боєприпасів, що значно ускладнило боротьбу з ними засобами та силами протиповітряної оборони. Розглянуті різноманітні засоби захисту озброєння та військової техніки від нападу баражуючих боєприпасів з верхньої напівсфери. В даній роботі відмічено, що науково-технічний прогрес не обійшов і безпілотні літальні апарати, нові технології передачі та обробки інформації, появи нової елементної бази, їх виробництво стало здешевлюватись, а їх можливості у бойовому застосуванні та технічному оснащенні значно покращились. Модернізація та удосконалення безпілотних ударних апаратів привели до збільшенню дальності польоту, тобто збільшення корисної дії двигуна, а також зменшення його шуму, збільшення енергоємності елементів живлення; покращення систем навігації, управління; вдосконалення планера щодо зменшення ваги, розмірів, ефективної площі розсіювання. Засоби вогневого враження теж були модернізовані, на них почали ставити керовані ракети, а також встановлюються засоби радіоелектронної боротьби, вдосконалені технічні засоби розвідки, покращені системи фото та відео спостереження. Все це привело до вдосконалення методик бойового застосування безпілотних літальних апаратів та зростання їх ролі у сучасних збройних конфліктах. Проведено аналіз можливостей засобів протиповітряної оборони по захисту озброєння та військової техніки від безпілотних ударних апаратів і баражуючих боєприпасів та розроблені напрямки по підвищення ефективності їх знищення різними засобами вогневого ураження.